15 typisch Nederlandse voedingsmiddelen

Typisch Nederlandse voedingsmiddelen

Tulpen… Molens… Heineken… Amsterdam… Nederlands elftal… Dat zijn vaak de dingen die buitenlanders opnoemen als je het over Nederland hebt. Maar wat zijn typisch Nederlandse voedingsmiddelen? Voedingsmiddelen die je bijna niet buiten Nederland kunt verkrijgen. Krijg je dus eens iemand op bezoek uit een ander land, of ga je naar een ander land en wil je wat typisch Nederlands meenemen?

  1. Stamppot – In veel verschillende soorten zoals andijvie, boerenkool, zuurkool, spinazie etc. Niet helemaal Nederlands, in Vlaanderen kennen ze het ook.
  2. Appelmoes
  3. Rinse appelstroop – Gemaakt van appels en suiker. Dit is wat anders dan schenkstroop wat vaak op pannenkoeken gebruikt wordt.
  4. Balkenbrij – Als je weet waar dit van gemaakt wordt, is het een stuk minder aantrekkelijk om te eten. Dat mag je zelf even opzoeken, lijkt me beter πŸ˜‰
  5. Bitterballen
  6. Bolus – Eigenlijk heet het Zeeuwse bolus. Ik leerde het kennen toen ik in Zeeland op vakantie was een heel aantal jaren terug. Daar komt de bolus ook vandaan. Vaak wordt het gegeten bij de koffie en het is gemaakt van wit brooddeeg met bruine basterdsuiker.
  7. Bokkenpootjes – Als je schoenen verkeerd om draagt, heb je bokkenpootjes, is dat een typisch Limburgs iets of kennen jullie (in de rest van Nederland) dat ook? Het zijn twee amandelmeringues aan elkaar en de uiteindes zijn gedoopt in chocolade.
  8. Bossche bollen – Oh ik ben altijd zo misselijk als ik er een op heb. Ik kan geloof ik niet zo goed tegen zo veel slagroom. De Bossche bollen komen traditioneel uit ‘s-Hertogenbosch. Het wordt gebakken van soezenbeslag, gevuld met slagroom en ondergedompeld in de chocolade.
  9. Drop – Ik ben in totaal vijf keer naar China geweest en daar kennen ze geen drop. De meeste Chinezen vinden het ook heel vies haha, maar dat is mijn ervaring. Het wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant.
  10. Frikandel
  11. Hagelslag – Chocolade hagelslag werd voor het eerst gemaakt in 1936. Inmiddels kent ook iedereen de varianten zoals vlokken, vruchtenhagel, anijshagel, muisjes en schuddebuikjes.
  12. Oliebol
  13. Pannenkoek
  14. Pepernoten
  15. Stroopwafel – Twee deegwafelhelften met zoete stroop ertussen. Die ga ik nog maar eens kopen, is alweer te lang geleden.

 

Liefs Nicky

Leave a Comment

The Comments

  • Sabine
    9 februari 2016

    Heerlijk om te lezen! En echt ik mis dit gewoon allemaal! Behalve dan de bitterballen en frikandellen. En pannenkoeken maak ik ook vaak, maar zonder stroop want dat hebben ze hier niet. Vooral hagelslag en stroopwafels mis ik, en nu ik dit lees heb ik ook best wel zin in Bossche Bollen en bokkenppotjes πŸ˜€ En kaas en brood! Vind het trouwens altijd hilarisch om iets Hollands mee te nemen naar Colombia. Vooral drop levert bijzonder grappige gezichten op bij proeven πŸ˜›