Afvallen wordt steeds actueler en er zijn helaas steeds meer mensen met overgewicht. Naast sportvragen (droogtrainen, vetpercentage verlagen, spiermassa opbouwen en sportspecifieke voedingsvragen) zie ik in mijn praktijk veel mensen die graag wat kilo’s kwijt willen. Ik krijg soms de gekste vragen en diëten naar mijn hoofd geslingerd. Voor mij weer een bevestiging dat veel mensen door verschillende hypes en trends door de bomen het bos niet meer zien, logisch want er is info in overvloed (helaas is lang niet alles ook wetenschappelijk onderbouwd).
Aan mij de taak om naar de voeding te kijken en samen te kijken waar we dingen kunnen aanpassen. Dus nee, ik werk niet met dieetschema’s (tenzij iemand hier als start even behoefte aan heeft). Ieder doel is bij mij individueel en compleet afhankelijk wat diegene op dit moment gewend is om te eten, drinken, sporten etc. Want… Kleine aanpassingen en dicht bij jezelf blijven leid op de lange termijn tot het beste resultaat en nog belangrijker: tot een resultaat dat blijft!
Vandaag vijf leuke weetjes over afvallen? Ik ben benieuwd of jij ze al kent.
1. Hoeveel kg moet ik nu per week afvallen?
Vaak hoor ik best wel onrealistische doelstellingen als het gaat om afvallen. Vaak is het ook: liever gisteren dan vandaag, 10 kg in een maand, zo snel mogelijk, nog even snel voor de zomer, dat soort dingen. Op de lange termijn (ja, kom ik weer aan met mijn verantwoorde kreten…) kun je beter wat langzamer afvallen dan zo snel mogelijk. Waarom? Omdat snel gewichtsverlies vaak betekent dat je veel spiermassa en vocht kwijt bent. Vaak komt dit voor bij de echte crashdiëten (lees <1000 calorieën, vaak zelfs minder dan 800 calorieën). Wat gebeurt er dan als je hierna weer ‘normaal’ gaat eten? Juist, je lichaam herstelt de balans weer en het gewicht zit er zo aan. Je wil toch geen spieren verliezen? Nee, je wil vetmassa kwijt. Dus het is vaak ook verder kijken dan alleen het magische getal op de weegschaal. Persoonlijk coach en begeleid ik veel meer op lichaamssamenstelling. En dat zorgt zichtbaar voor langduriger resultaat. Ik blij, jij blij! Daarnaast gaat het om een verandering in je gedrag en in je lifestyle. Volg je een dieetschema van internet dan werkt dat vaak prima. Maar als je daarna stopt met dit dieet en terug gaat naar wat je gewend was zitten de kilo’s er vaak zo weer aan. Logisch ook, want je verandert niks aan je gedrag en dus val je terug in oude gewoontes.
0,5-1 kg per week is een richtlijn voor gezond en verantwoord afvallen. Heb je een BMI hoger dan 35 kg/m2 dan mag je iets meer afvallen per week: 1-2 kg. Dit komt omdat de gevolgen van het te zwaar zijn ongezonder zijn dan het snel afvallen. Uiteindelijk gaat dit natuurlijk ook langzamer wanneer je richting je doel gaat.
2. Je vetcellen worden groter maar vermenigvuldigen zich uiteindelijk ook
Wist je dat? Je hoort vaak dat als je eenmaal wat zwaarder bent geweest dat het lastiger is om het gewicht eraf te houden. Gedeeltelijk komt dat hierdoor. Dus als je vetmassa toeneemt kan dat door: het groter worden van de vetcel of het aanmaken van een nieuwe vetcel. Het kan ook een combinatie zijn van deze twee. Een vetcel kan wel 1000 keer zo groot worden! Op een gegeven moment is deze ‘vol’ en wordt er een nieuwe aangemaakt. Dit is een proces wat natuurlijk voorkomt in je lichaam tijdens het opgroeien en de puberteit maar op volwassen leeftijd gebeurt dit ook als het gewicht dus toeneemt en daardoor ook het aantal vetcellen. Wat wil ik nu eigenlijk duidelijk maken? Dat als je afvalt in gewicht de grootte van je vetcellen afneemt, maar niet de hoeveelheid vetcellen! Die raak je niet meer kwijt. Iemand die dus al wat zwaarder is geweest en veel afvalt heeft dus kleinere (legere) vetcellen, maar niet minder vetcellen als toen het gewicht er nog aan zat. Het vullen van de cellen is voor het lichaam makkelijker dan het maken van nieuwe vetcellen dus iemand die zwaarder is geweest wordt makkelijker weer wat zwaarder omdat de vetcellen er al zijn, deze hoeven alleen maar opnieuw gevuld te worden.
3. Totale calorieën zijn wel belangrijk
Daarmee bedoel ik absoluut niet dat je calorieën moet gaan tellen, daar ben ik zelfs een beetje op tegen. Maar het wil ook niet zeggen dat als je maar gezond en puur eet, dat je dan niet aan kunt komen! Heel goed als je bewustere keuzes maakt en let op dingen als meer fruit eten en gezonde vetten (zoals ongezouten nootjes, vis etc). Maar ook deze voedingsmiddelen bevatten calorieën. Dus het wil niet zeggen dat omdat ze gezond zijn je hier maar onbeperkt van moet eten. Even voor de duidelijkheid: Ik ben dus wel een voorstander van zo puur mogelijk eten, zonder pakjes en zakjes. Alleen de totale balans tussen bijvoorbeeld je koolhydraten, eiwitten en vetten blijft evengoed belangrijk!
Ik heb al veel mensen begeleid die komen met het statement: ik eet super gezond maar ik val niet af, of ik wil wat ‘strakker’ worden maar dat lukt me niet. En ze eten vaak ook heel gezond! Vaak bleek toch dat er in de totale verhoudingen iets ‘scheef’ zat waardoor het afvallen werd bemoeilijkt. Dit kan zelfs ook te weinig eten zijn waardoor je niet afvalt. Hier zal ik een andere keer wat meer over vertellen.
4. Sporten is juist heel goed als je wilt afvallen
Klinkt super logisch, toch? En toch zijn er veel mensen die zeggen: Ik ga niet sporten want dan kom ik juist aan. Ik werk zelf vanuit een heel groot sportcentrum in Venlo en ik werk hier veel samen met Personal Trainers. Erg leuk, want zo hebben we veel lifestyle factoren in huis en dat zorgt zichtbaar voor betere resultaten. Ik begeleid cliënten ook met een Tanita weegschaal, dit is een bio impedantie meting die in kaart brengt hoe je lichaamssamenstelling eruit ziet (vetpercentage, vochtpercentage, spiermassa, rustmetabolisme, visceraal (buik)vet etc). Voor mij heel belangrijk omdat ik de focus af wil van de kilo’s (die komen vanzelf wel). De lichaamssamenstelling vind ik veel belangrijker! Zeker als iemand niet gewend is om te sporten en ineens met voeding en met sporten aan de slag gaat kan het zijn dat het gewicht wat langzamer gaat in het begin. Hoe kan dat? Door spieropbouw! Gelukkig zie je dit terug in de metingen van de Tanita bodyscan en weet je dat je juist heel erg goed bezig bent. Waarom? Omdat spiermassa meer energie verbruikt en je dus meer calorieën verbrand en dus… Uiteindelijk makkelijker afvalt!
5. De vetverdeling bij mannen en vrouwen is van nature anders
Mannen slaan overtollig vet vaak op rond de buik en vrouwen juist op de heupen/billen. Daarom wordt er vaak gezegd dat mannen meer een ‘appelvorm’ hebben en vrouwen een ‘peervorm’. Qua gezondheid is de peervorm gunstiger, dit heeft minder invloed op het glucose metabolisme. Na de overgang slaan vrouwen juist weer makkelijker vet op rond de buik. Buikvet geeft een hoger risico op chronische aandoeningen zoals Diabetes Mellitus en hart- en vaatziekten.
Er zijn er natuurlijk nog veel meer! Kende jij deze 5 punten?
The Comments
Angela | Great Body & Skin
Leuke weetjes!
Misschien is het wel goed om aan te geven dat iets buikvet bij vrouwen juist gezond is. Wellicht wordt het laatste punt geïnterpreteerd als zijnde dat er geen gram vet op de buik mag zitten. Dat is natuurlijk niet waar.