Boodschappen doen moeten we allemaal. In dit artikel deel ik wat tips met jullie om te besparen opΒ boodschappen, wie wil dat nu niet? De inspiratie komt uit het boek van Jamie Oliver: ‘Bespaar met Jamie’. Zodra ik hem uit heb zal ik er een review over schrijven.
1. Maak een boodschappenlijstje
OkΓ©, deze tip ligt voor de hand maar hij is oh zo belangrijk. Ik probeer altijd een boodschappenlijstje te maken. Als ik dat niet doe kom ik met veel meer spullen thuis en die heb ik eigenlijk niet allemaal nodig. Check je vriezer en koelkast natuurlijk even voordat je naar de supermarkt gaat om te kijken wat je nodig hebt. Als je dingen dubbel koopt moet je ze waarschijnlijk later weer weggooien, zonde.
2. Zuinig
Neem eens de tijd om de prijzen van verschillende supermarkten met elkaar te vergelijken. Hier kan best wel wat verschil in zitten en dus kun je hier zekerΒ op besparen.
3. Bespaar
Betaal je boodschappen contant, laat je pasjes thuis! Zo word je gedwongen om na te denken over wat je uitgeeft en koop je bewuster. Deze tip ga ik zelf eens uitproberen π
4. Ga voor seizoensproducten
Ik ben normaal van de strakke planning, lukt niet altijd hoor. Ik ben wel iemand die georganiseerd wil zijn. Wij doen ook vaak weekboodschappen, het zou niks voor mij zijn om elke dag naar de supermarkt te gaan. Ik wil duidelijkheid haha. Toch heb ik geleerd dat plannen wel goed is, maar flexibel plannen is nog beter. Zo verspil je minder. Seizoensproducten zijn altijd voordeliger, probeer hier maaltijden omheen te verzinnen met ingrediΓ«nten die je in de voorraadkast hebt.
5. Winkel nooit met een lege maag
Deze kennen we allemaal wel. Als je met een lege maag boodschappen gaat doen kom je zeker weten met meer terug dan de bedoeling was. I’m guilty… Soms heb ik al wat op voordat ik thuis ben, oeps.
6. Ga op winkeltocht
Nog zo’n tip waar ik de komende tijd mee aan de slag wil. Ga je altijd voor hetzelfde riedeltje naar de supermarkt? Kijk eens om je heen: buurtwinkels, groentewinkels, slagers, markt en vishandel? Het loont vaak om op verschillende plaatsen je boodschappen te halen.
Laat je niet verleiden door marketingkreten zoals ’twee halen, één betalen’. Een koopje is pas een koopje als je iets echt nodig hebt of kunt gebruiken. Wat je bijvoorbeeld wel in grotere hoeveelheden kunt kopen is vlees of verse vis, als je vriezer groot genoeg is in elk geval π
7. Pak de koopjes mee
Let je bewust op aanbiedingen? Vaak gaan producten die bijna over de uiterste verkoopdatum zijn in de aanbieding. Doe er je voordeel mee! Ga ook eens op het eind van de dag naar de markt. De prijzen zakken dan en waarschijnlijk ga je met de mooiste koopjes naar huis.
8. Zelfbedieningsgroothandels
Deze zijn perfect voor de basisingrediΓ«nten die je elke week nodig hebt. Hier kun je grote inkopen doen, zoals zakken rijst, pasta en diepvriesgroenten. Zoek wel even online op of je zomaar binnen kunt lopen. Online kun je vaak meer info vinden, misschien kom je wel in aanmerking voor een klantenkaart.
Heb je wat aan deze tips? Heb je nog aanvullende tips? Let me know, van elkaar kunnen we leren.
The Comments
marjolein
Vooral nummer 5, ik heb zulke slechte ervaringen met winkelen op een lege maag. Overigens geldt het ook andersom: als je net hebt gegeten, denk ik bij alles: “niet nodig” en koop uiteindelijk niets. Maar dan hΓ©b je dus ook niets in huis om te eten: ook niet ideaal.
Mariska
5 is echt de tip van het jaar. Als ik ga winkelen met honger geef ik 3x zo veel uit en ook nog eens vooral aan ongezonde troep. Handige tips dus!