Iedereen drinkt weleens een biertje of een wijntje, toch? Of rosΓ©bier? Of wat anders? Heerlijk op het terras nu er weer af en toe een zonnige dag voorbij komt. Of lekker ’s avonds bij het eten of op de bank voor de tv. Even afschakelen. Herkenbaar?
Wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam als je alcohol (ethanol) drinkt? Daar denken we vaak niet bij na. En dat moet ook niet altijd, want alcohol met mate is toch goed voor de gezondheid? Of niet? Dat klopt. Het drinken van alcohol (met mate!) biedt gezondheidsvoordelen. Het verlaagt het risico op: een hartaanval, een beroerte, dementie, diabetes en osteoporose. Matig alcoholgebruik verlaagt ook het risico op sterfte, maar alleen bij volwassenen ouder dan 35 jaar.
Wat kun je verstaan onder matig alcoholgebruik? Voor vrouwen is dit 1 glas en voor mannen 2 glazen alcohol per dag.
Alcohol drinken hoeft dus zo slecht nog niet te zijn, maar bij overmatig gebruik heeft het ook heel veel nadelige en schadelijke effecten.Β Een aantal gezondheidsproblemen op een rijtje die veroorzaakt kunnen worden door Β overmatig alcoholgebruik: artritis, bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten, hyperglykemie, hypoglykemie, nierfalen, leverziekten, slechte voedingstoestand, aandoeningen aan het zenuwstelsel, overgewicht en psychologische aandoeningen.
Alcohol in het lichaam
Als alcohol het lichaam binnenkomt krijgt het een soort voorrangspositie. Het heeft namelijk geen tijd nodig om verteerd te worden en wordt snel opgenomen door de wanden van een (lege) maag waarna het binnen een paar minuten aankomt bij de hersenen. Daarom ‘voel’ je alcohol ook sneller op een lege maag. Als je wel wat hebt gegeten voordat je alcohol drinkt komt het minder in aanraking met de wanden van de maag waardoor de werking van alcohol wordt vertraagd.
Maakt het dan nog wat uit wat je eet? Ja. Eet je een koolhydraatrijke snack vertraagt dit de opname van alcohol. Eet je een vetrijke snack dan vertraagt dit de peristaltische bewegingen in de maag waardoor het voedsel langer in de maag blijft.
Wist je dat vrouwen minder van het enzym aanmaken dat zorgt voor de afbraak van alcohol? Met het gevolg dat er meer alcohol in de darmen terecht komt en dus ook meer alcohol wordt opgenomen in het bloed. Vrouwen absorberen dus meer alcohol dan mannen bij een gelijke hoeveelheid aan alcohol π
In de dunne darm wordt het grootste gedeelte van de alcohol opgenomen en van hieruit krijgt het ook een voorrangsbehandeling: het wordt opgenomen en gemetaboliseerd vΓ³Γ³r andere voedingsstoffen. Dit komt doordat: alcohol niet kan worden opgeslagen in het lichaam en het mogelijk toxisch is.
Ongeveer 10 minuten nadat je de alcohol hebt gedronken, bereikt de in het bloed opgenomen alcohol de organen zoals de hersenen en de lever. De lever zorgt er uiteindelijk voor dat alcohol wordt afgebroken. Dat gaat in verschillende stappen. Eerst zet het enzym alcoholdehydrogenase de alcohol om tot acetaldehyde. Hierna wordt acetaldehyde omgezet naar acetaatΒ (= onschadelijk), acetaat kan gebruikt worden als energie.
Wat zit er in bier en wijn?
Alcoholische dranken kunnen worden ingedeeld in zwakke en sterke alcoholische dranken. Bier en wijn vallen onder zwakke alcoholische dranken omdat ze minder dan 15% alcohol bevatten. Bier bevat 4% alcohol en wijn 10%. De grootte van het glas wordt aangepast aan het alcoholgehalte. Daarom is 1 glas wijn ‘minder’ dan een glas bier en bevatten ze een gelijke hoeveelheid alcohol (ongeveer 10 gram).
Wat is jullie favoriete alcoholische drankje? Laat het me weten via een reactie π