Er is vaak veel onduidelijkheid over het verschil tussen een diëtist, voedingsdeskundige en gewichtsconsulent. Weet jij het verschil?
Wat is een diëtist?
Een diëtist is specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Een diëtist adviseert over een evenwichtige voeding op een praktische, persoonlijke en professionele manier. De titel diëtist is beschermd en alleen professionals met een diploma Voeding en Diëtetiek mogen deze titel gebruiken. De studie omvat niet alleen kennis over voeding, maar ook een belangrijk deel medische kennis. Een te hoog cholesterolgehalte, te hoge bloeddruk en diabetes zijn vaakgehoorde redenen waarom iemand naar een diëtist wordt verwezen. Er is vaak een medische reden waarom iemand moet afvallen, of waarom de voeding moet worden aangepast. De diëtist heeft de nodige medische kennis in combinatie met voedingskennis om een dieet samen te stellen. Dit zit ook in de definitie van het woord dieet: “voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu”
Andere voorbeelden die onder behandeling van een diëtist vallen zijn onder andere: kinderen, zwangere vrouwen, obesitas (medisch overgewicht, de BMI is hoger dan 30), ernstige eetstoornissen (zoals anorexia, boulimia, binge eating disorder), COPD, voedingsallergieën en – intoleranties (zoals bijvoorbeeld coeliakie).
Sinds 2011 is de diëtist direct toegankelijk, je hoeft dus in principe geen verwijsbrief meer te hebben van de huisarts. Als je bij CZ, DeltaLloyd, De Friesland of OHRA bent verzekerd heb je wel nog een verwijsbrief nodig. De diëtist wordt 3 uur vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er rekening mee dat de kosten af kunnen gaan van het eigen risico, kinderen tot 18 jaar hebben geen eigen risico. Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor dieetadvisering krijg je jaarlijks meer vergoeding. Dit kun je nagaan bij je zorgverzekeraar.
De meeste zorgverzekeraars stellen inschrijving in het Kwaliteitsregister Paramedici als eis voor het sluiten van een contract met een diëtist. Iedere vijf jaar moet een ingeschreven diëtist laten zien dat ze voldoende werkervaring heeft opgedaan en voldoende bij- en nascholing heeft gevolgd. Onder de wet BIG vallen bijvoorbeeld ook artsen, apothekersassistenten en fysiotherapeuten. De wet is bedoeld om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en de patiënt te beschermen. Als je naar een zorgverlener met een beschermde titel gaat weet je dus zeker dat je te maken hebt met iemand met kennis van zaken!
Diëtistenpraktijk Balance your Health heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.
Wat is een gewichtsconsulent?
Een gewichtsconsulent is speciaal opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Een gewichtsconsulent geeft voedings- en bewegingsadviezen, zodat mensen een gezondere leefwijze aanleren en een gezonder lichaamsgewicht bereiken. Er is dus geen sprake van comorbiditeit of medische noodzaak. Gewichtsconsulent wordt je door de beroepsopleiding tot gewichts- of voedingsconsulent te volgen. Alleen met een erkend diploma kunnen gewichtsconsulenten zich vervolgens aansluiten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, oftewel de BGN. De titel gewichtsconsulent is namelijk geen beschermde titel, wat betekent dat in principe iedereen zich mag uitgeven als gewichtsconsulent. Wanneer een gewichtsconsulent is aangesloten bij de BGN weet je zeker dat iemand een gedegen beroepsopleiding heeft afgerond, zich houdt aan de beroepseisen en regelmatig bijscholing volgt. De beroepsopleiding duurt gemiddeld 1 a 2 jaar, afhankelijk van het studietempo en omvat voedingsleer, coaching en praktijkvoering.
Wat is een voedingsdeskundige?
Een voedingsdeskundige is een deskundige op het gebied van voeding (logisch toch?). Ook de titel voedingsdeskundige is niet beschermd. Hij wordt vaak gebruikt door wetenschappers die in Wageningen de studie Voeding & Gezondheid hebben afgerond. Maar ook HBO-ers die een voedingsgerelateerde opleiding hebben gevolgd noemen zichzelf voedingskundige. Zo bestaat er ook een éénjarige HBO-opleiding tot voedingsdeskundige. Soms werken voedingsdeskundigen vanuit een eigen praktijk, maar je vindt ze daarnaast als voorlichter op bijvoorbeeld scholen, bedrijven en sportscholen.
Wisten jullie het verschil?