Hoe kun je diëtist worden? Zoals jullie weten heb ik zelf de opleiding Voeding & Diëtetiek gevolgd.
Deze opleiding kun je op vier plaatsen in Nederland volgen en alleen als je één van deze vier opleidingen hebt gedaan mag je jezelf diëtist noemen. In een vorige post legde ik al het verschil uit tussen een diëtist, gewichtsconsulent en voedingsdeskundige.
Opleidingen in Nederland
Je kunt de opleiding op 4 plaatsen in Nederland volgen:
- Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Nijmegen
- Haagse Hogeschool
- Hogeschool van Amsterdam
- Hanze Hogeschool Groningen
Inhoud van de opleiding (HAN Nijmegen)
De basis van de opleiding bestaat uit beroepstaken. Deze lopen telkens als een rode draad door de opleiding.
- Werken met en voor cliënten; verbeteren van gezond gedrag, werken aan preventie
- Werken met en voor cliënten; optimaliseren van herstelprocessen
- Werken in en voor een organisatie
- Werken aan professionalisering
Daarnaast is het belangrijk deze kennis, vaardigheden en attitude te koppelen. Dit zijn de (beroeps)competenties waar je aan werkt tijdens deze opleiding. Deze maken het verschil of je een diëtist wordt of een ‘goede’ diëtist 😉
Ook onderzoek is een belangrijk onderdeel van de opleiding en van je uiteindelijke beroep als diëtist. Het wordt steeds belangrijker je goed te kunnen verantwoorden tegenover de cliënt maar ook tegenover de zorgverzekeraar. Tijdens de opleiding lees je ook wetenschappelijke artikelen (en hoe je deze moet opzoeken), leer je ook om deze te beoordelen en dit toe te passen op je behandeling. Je leert ook om zelf onderzoek te doen en vraagstellingen te onderzoeken.
Er zijn verschillende onderwerpen/lessen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld voedingswetenschappen, sociale wetenschappen, psychologie, algemene natuurwetenschappen en ziekteleer.
De opleiding bestaat uit een propedeuse (1 jaar) en een hoofdfase (3 jaar). In de hoofdfase heb je veel ruimte voor eigen inbreng. Zo kun je zelf een minor kiezen van een half jaar die je aanspreekt. Je kunt ook zelf bepalen in welke setting je afstudeert en bij welke organisatie je dit graag wilt doen.
De diëtist in het werkveld
Vaak denken mensen dat je als diëtist altijd één op één cliënten begeleid met hun voedingspatroon. Het beroep is echter veel breder. Zo kun je als diëtist aan de slag als:
- Voorlichter
- Magager Voeding
- Adviseur
- Diëtist als behandelaar
- Ondernemer
- Onderzoeker
Als diëtist ben je werkzaam in de gezondheidszorg, het bedrijfsleven of in overheidsinstellingen. Je kunt ook net als ik je eigen praktijk opzetten. Om je een idee te geven waar je diëtisten tegenkomt heb ik hieronder wat voorbeelden gegeven:
- Thuiszorgorganisaties
- Adviescentra
- Consumentenbelangenorganisaties
- Sportorganisaties
- Psychiatrische inrichtingen
- Ontwikkelingsorganisaties
- Productschappen
- Verpleeghuizen
- Voedingsmiddelenbedrijven
- Voorlichtingsbureaus
- Ziekenhuizen
Mijn eigen ervaring met de opleiding
Ik heb de opleiding Voeding & Diëtetiek gevolgd in Nijmegen. Ik ben in 2009 gestart met de opleiding en ik heb de opleiding gecombineerd met mijn topsportleven waardoor ik in 2014 afgestudeerd ben. De HAN heeft hier altijd super aan meegewerkt en er werd altijd een oplossing gevonden voor ‘problemen’ waar we tegenaan liepen waardoor ik alle vrijheid had om te groeien in mijn sportcarrière. Ik vond het een leuke, afwisselende opleiding waarin je na je stage zeker beroepsbekwaam bent om het werkveld in te gaan. Als een minpunt zou moeten noemen zou dat het projectonderwijs zijn. Aan de ene kant goed om in projectgroepen te werken, aan de andere kant overheerst dit heel erg en is er buiten de kennistoets weinig individuele toetsing. Ik had dit zelf graag iets meer in balans gezien. Zelf heb ik de minor Klinische Voeding gevolgd en mijn afstuderen heb ik gedaan in het Maastricht Universitair Medisch Centrum.