Sinds een aantal jaar weet ik nu dat ik het Prikkelbare Darm Syndroom heb, ook wel PDS genoemd. Het begon met flink wat buikklachten waar geen echte oorzaak voor werd gevonden. Heel frustrerend want hee… Ik ben geen aansteller! Je gaat aan jezelf twijfelen. Vaak wordt dan maar de diagnose PDS gesteld. En vaak wordt er dan ook gezegd: leer er maar mee leven. Zo gebeurde dat ook bij mij. Tot ik op een vriendelijke manier tegen de huisarts zei dat ik dit wel heel kort door de bocht vond aangezien ik diëtist (toen nog in opleiding) was en wist dat er zeker mogelijkheden zijn qua voeding. Zeker geen ‘oplossing’ of een ‘medicijn’, maar wel de moeite waard om te proberen, om de zoektocht naar de speld in de hooiberg aan te gaan naar jouw voedingsmiddelen waar je heftiger op reageert om deze vervolgens wat te beperken en te kijken waar je dingen kunt vervangen om op die manier toch een volwaardig voedingspatroon te behouden met minder klachten. Een heel werk… jazeker. Maar als ik daardoor minder klachten had en ik me beter voelde, heeeeel graag!
Wat is PDS?
Het Prikkelbare Darm Syndroom is een chronische aandoening aan de darm, het wordt ook wel spastisch colon (darm) of IBS (irritable bowel syndrome) genoemd. Ongeveer 10% van de bevolking heeft de diagnose PDS, ik vond dat veel!
Er zijn ook nog verschillende typen:
- PDS met voornamelijk diarree
- PDS met overwegend obstipatie
- Een afwisseling tussen diarree en obstipatie
Waar heb je dan last van?
Dit kan heel verschillend zijn per persoon maar veelvoorkomende klachten zijn buikpijn, diarree en/of obstipatie (opstopping), opgeblazen gevoel of opgezette buik, winderigheid, valse aandrang, slijm bij de ontlasting en/of misselijkheid. Je kunt ook last hebben van vermoeidheid of hoofdpijn. Vaak hebben stress en emoties invloed op de klachten. Bij mij is dat in elk geval heel duidelijk!
Naast de buikklachten kun je ook last hebben van je maag: brandend maagzuur, misselijkheid en oprispingen.
Hoe krijg je PDS?
Dat is niet bekend, het kan zomaar ontstaan. Vaak is een stressvolle gebeurtenis aanleiding. PDS is lastig te diagnosticeren omdat de klachten vaak erg kunnen wisselen. Dit was bij mij ook zo. Gelukkig nam mijn huisarts me wel serieus.
Even voor de duidelijkheid: PDS zit NIET tussen je oren en PDS is géén psychische aandoening. Er wordt steeds meer bekend over PDS. Onze hersenen en darmen communiceren voortdurend met elkaar via het zenuwstelsel. Dit ‘gepraat’ komt van twee kanten: de hersenen sturen signalen naar de darmen en andersom. Bij PDS is dit ‘gebabbel’ verstoord. De signalen vanuit de hersenen geven een overreactie in het darmstelsel en de overreactie in het darmstelsel geeft weer een overreactie van het zenuwstelsel. En zo gaat het steeds maar door…
Wat kun je eraan doen?
Zoals ik al zei kun je veel doen op voedingsgebied. Maar er zijn nog meer mogelijkheden: hypnotherapie, probiotica, antibiotica en medicijnen voor het zenuwstelstel.
Heb ik PDS?
Heb je ook buikklachten en denk je aan het Prikkelbare Darm Syndroom? Het antwoord ja of nee hierop is vaak niet eenvoudig.
PDS vragenlijst
Onderstaande vragenlijst kun je gebruiken om je klachten in beeld te brengen:
1 Heb je minimaal drie dagen per maand buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik? (ja/nee)
2 Heb je deze klachten al meer dan 3 maanden? (ja/nee)
Als je buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik hebt:
3 Heb je minder pijn na de ontlasting (ja/nee)
4a Komt de ontlasting vaker (ja/nee)
4b Komt de ontlasting minder vaak (ja/nee)
5a Wordt de ontlasting dunner of zachter (ja/nee)
5b Wordt de ontlasting harder (ja/nee)
De volgende vragen gaan over bijkomende klachten. Je kunt aangeven hoe vaak je er last van hebt: nooit, 25%, 50%, 75% van de tijd of altijd.
Je hebt:
6 Ontlasting minder dan 3 maal per week (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
7 Ontlasting vaker dan 3 maal per week (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
8 Harde keutels als ontlasting (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
9 Dunne waterige ontlasting (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
10 Het gevoel hard te moeten persen (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
11 Aandrang op ontlasting terwijl er niets komt (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
12 Het gevoel na de ontlasting niet leeg te zijn (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
13 Slijm bij de ontlasting (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
14 Opgeblazen, gespannen gevoel (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
15 Opgezette buik met knellende kleding (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
16 Pijn bij het vrijen (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
17 Grote vermoeidheid (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
18 Last van misselijkheid (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
19 Buikpijn tijdens de menstruatie (nooit, 25%, 50%, 75%, altijd)
Uitslag vragenlijst:
1. Heb je vraag 1 en 2 beide met ‘ja’ beantwoord?
2. En heb je bij vraag 3 tot en met 5 minimaal twee keer ‘ja’ als antwoord?
Maak dan een afspraak met je huisarts voor een goede diagnose.
Bij sommige buikklachten is het raadzaam om meteen een afspraak te maken bij de huisarts. Deze heb ik hieronder voor je opgesomd:
- Onbedoeld en onverklaard gewichtsverlies (meer dan 5% in een maand of meer dan 10% in 6 maanden)
- Perioden van koorts
- Bloed bij de ontlasting
- Klachten ’s nachts zoals zweten en/of slapeloosheid
- Als je ouder bent dan 50 jaar en nooit eerder maag- of darmklachten hebt gehad
- Als er darmziekten in je familie voorkomen zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of darmkanker
Heb je geen last van bovenstaande punten dan kun je natuurlijk evengoed naar de huisarts gaan, je kunt ook zelf aan de slag gaan met je voeding. Het is wel handig dit te doen samen met een diëtist om er zeker van te zijn dat je ook een volwaardige voeding behoud en niet onnodig voedingsmiddelen gaat schrappen.
Dit artikel bestond voornamelijk uit achtergrond informatie over PDS. Volgende keer zal ik wat dieper ingaan op het voedingsstuk en mijn eigen ervaring.
Bron:
Huiskamp, Katinka & Lebbink, Marieke. DarmEHBO (2012)
En natuurlijk mijn eigen ervaring
Wat zouden jullie qua voeding graag willen weten over het Prikkelbare Darm Syndroom? Ik hoor het graag van jullie via een reactie hieronder of een mailtje naar info@balanceyourhealth.nl
The Comments
Reinier Ruitenbeek
Ik vind het artikel over pds zeer interesant. Nu heb ik zelf helaas ook een darm probleem (Diverticulites) en heb hier de laatste maanden dermate veel last van dat men nu heeft besloten om een stuk darm te gaan verwijderen.De afgelopen 5 jaar dat ik dit probleem heb, heb ik erg veel baat gehad bij de voeding en voedings suplementen van Herbalife vooral in de periode dat er onstelingen zaten.Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat door middel van voeding meer is te berijken dan de doktoren willen zien.
Balance your Health
Reinier RuitenbeekDiverticulitis is helaas heel vervelend, hopelijk gaat het na de operatie beter! Voeding is inderdaad heel erg belangrijk, fijn dat je dat zelf hebt mogen ervaren! Voeding wordt steeds actueler, ik weet zeker dat het er over een aantal jaren heel anders uitziet en dat voeding op een gegeven moment bij veel (hopelijk alle) artsen een centrale rol van betekenis gaat spelen. Liefs Nicky
Suze
Bij mij is jaren geleden vastgesteld dat ik het PDS syndroom heb. Ook zei de dokter tegen mij, leer er maar mee leven. Ik heb van alles geprobeerd, ben meerdere keren in het ziekenhuis geweest. Heb verschillende therapieën gevolgd. En ook op mijn voeding gelet en aangepast. Helaas had dit allemaal geen invloed en werd het alleen maar erger. Ik ben nu in behandeling bij een hypnotherapeut en ik moet zeggen dat het al voor 60% beter met me gaat dan voorheen. Ik vind het heel belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed. Dus goed dat je hier een artikel over schrijft. Hoe gaat het nu met jou? Liefs, Suze.
Suze
SuzeFijn om te horen!! Dankjewel 🙂 Ik ben trouwens geslaagd, dus dat is heel erg fijn! Liefs.
Balance your Health
SuzeJeeeeeh wat super! Gefeliciteerd! Heerlijk gevoel, dat weet ik nog wel! X
Balance your Health
SuzeHoi Suze, wat fijn dat hypnotherapie voor jou goed werkt! Met mij gaat het goed, heb weinig klachten meer dus ik mag niet klagen! Leuke blog heb je, heel veel succes met afstuderen! Liefs, Nicky
Jessica
interessant artikel! Ik heb al mijn hele leven last van darmklachten. Een paar jaar gelden werd pds ook bij mij vastgesteld. En inderdaad, ik moest er ook maar mee leven.
Ik gebruik nu dagelijks 2 zakjes forlax. Soms ben ik wel echt een week ziek omdat ik zo lang niet naar de wc kan. Dus soms helpt het wel en som niet.
Ik heb ook ooit hypnotherapie geprobeerd maar ook dag werkte niet bij mij.
Ik ben heel erg benieuwd wat er mogelijk is kwa voeding.
Liefs,
Jessica
Balance your Health
JessicaHoi Jessica, leuk dat je een reactie achterlaat, wat vervelend dat je er nog zoveel last van hebt. Helaas kan ik je niet zo 1 2 3 een advies geven omdat dat per persoon bij PDS heel verschillend kan zijn. Dan zouden we echt naar je voeding moeten kijken met behulp van een voedingsdagboek in relatie tot de klachten en zo zoeken naar een voor jou optimale voeding, zo heb ik het bij mezelf ook gedaan. Hopelijk heb je wat aan het volgende artikel! Leuke website heb je, als ik een keer foto’s wil laten maken kan ik dus bij jou terecht, handig om te weten 🙂 Liefs, Nicky
Celeste
Zelf heb ik geen PDS, maar ik weet er wel veel van (studeer geneeskunde). Ik weet nog goed dat toen wij het voor het eerst over PDS hadden dat tegen ons werd gezegd. Behandeling: niks, de patiënt moet ermee leren leven. Ik weet ook nog goed dat ik dat kort door de bocht vond. Als ik er last van zou hebben, zou ik ook van alles willen doen om in ieder geval de klachten te verminderen. Inmiddels weet ik inderdaad dat voeding kan helpen en zou ik als ik straks zelf arts ben, echt niet zo kort door de bocht reageren. Maar gewoon uitleggen welke voedingsmiddelen het eventueel erger maken en wat juist verlichtend werkt. Oké, heel verhaal geworden haha. Maar goed, wat ik nog wilde zeggen, ik vind het goed dat je hier aandacht aan besteed. Jammer dat je huisarts reageerde met ‘leer er maar mee leven’. Maar gelukkig heb je zelf ook verstand en ben je gewoon zelf op onderzoek uitgegaan. Ben benieuwd naar je volgende artikelen!
Balance your Health
CelesteWat gaaf dat je geneeskunde studeert zeg! Voeding bij PDS is heel individueel dus het is altijd raadzaam om de samenwerking te zoeken met een diëtist als de algemene voedingsadviezen niet werken om de klachten te verminderen. Mijn huisarts nam me wel serieus gelukkig. Hij zei wel ‘leer er maar mee leven’ maar achteraf bleek dat hij dat ook meer zei omdat hij het verder ook niet wist. Hij wilde me toen ook doorsturen naar een diëtist maar dat heb ik niet gedaan omdat ik er zelf al veel van wist. Als het me zelf niet gelukt was, was ik wel nog naar een diëtist gegaan, gelukkig heb ik mijn draai goed gevonden. Leuke blog heb je, dat verhaal over Disnep en dat de p eigenlijk gewoon een y was heb ik ook altijd gedacht haha grappig! Liefs, Nicky
Reno
Heey wat een goed artikel! Ik heb zelf Colitis Ulcerosa en heb hier ook meerdere artikelen over geschreven. Laatst had ik nog een vervelende aaanvaring met de ziekenhuis assistente die moeilijk deed om een klein ding voor hun maar a big deal voor mijn studieverloop. Het was akelig.. Ik kreeg ook te horen dat voeding aanpassen geen zin heeft. Met name omdat dit nog nirt bewezen is. En ik vond dat ook onzin dus ben ook op onderzoek uitgegaan en ben tot nu toe bij de voedselzandloper terecht gekomen (al 3 jaar geleden hoor voor de hele superfood hype)
Heel veels sterkte en mocht je advies of steun nodig hebben, im just one email away 😉 (heb mn ziekte al sinds 2010)
Balance your Health
RenoThanks Reno, lief van je 🙂 Fijn dat je zelf wat aan je voeding hebt kunnen aanpassen! Liefs, Nicky
Judith
Ik heb het ook, maar ben met een diëtiste aan het FODMAP dieet gegaan, en nu weet ik waar ik wel en niet tegen kan. Heb nog steeds wel vervelende momenten, maar dat is meer omdat ik eigenwijs iets heb gegeten wat niet kan
Balance your Health
JudithHoi Judith, leuk dat je reageert! Ik ben zelf ook bezig met het FODMAP dieet, begeleid inmiddels ook behoorlijk wat cliënten in mijn praktijk hiermee. Heel beperkend in het begin door de eliminatiefase maar dat is wel de enige manier om er uiteindelijk achter te komen (door alles weer stap voor stap toe te voegen) waar je op reageert. Fijn dat het voor jou ook gewerkt heeft! Liefs, Nicky
Divine Vitality
Zo zonde dat er zo weinig bekendheid aan wordt gegeven dat er met voeding en kruiden veel aan te doen is! Ik ken heel veel mensen die daar echt baat bij hebben gehad!
Balance your Health
Divine VitalityThanks Divine, leuk dat je reageert! Liefs, Nicky
Angela | Great Body & Skin
Tja, ‘leer er maar mee leven’ is vaak wel wat je mee krijgt van de HA. Ik heb ook PDS en ben zelf aan de slag gegaan met mijn voeding. Dat gaat nu heel prima! Het betekent zeker niet dat ik ook werkelijk alles laat staan, daar vind ik sommige dingen echt te lekker voor, daar heb ik zo af en toe wel wat ongemak voor over.
Sanne Marlijn
Het is niet niks als ik dat zo lees! Bij mijn zusje zijn helaas na de chemo haar darmen helemaal kapot gegaan, dus zij heeft enorme pijnaanvallen en ook veel last van obstipatie. Zijn drinkt 8 (!) laxeerzakjes per dag om het nog enigszins dragelijk te maken. Ik vind ook dat zij meer op haar eten moet letten, maar wij hebben allemaal niet zoveel verstand van eten en wat nu precies allemaal de darmen beïnvloedt dus donderdag hebben we een afspraak staan met een diëtist. Weet jij zo dingen die ze bijvoorbeeld het beste kan vermijden qua eten?
Balance your Health
Sanne MarlijnAh wat vervelend, Wat goed dat jullie een afspraak hebben gemaakt bij een diëtist. Het is heel lastig om zo tips te geven (zeker als het gaat om darmklachten) omdat voeding nu eenmaal heel individueel is (ik zeg altijd: degene die qua voeding het hardst roept dat hij een oplossing heeft is de grootste kwakzalver haha). Er zijn geen voedingsmiddelen die ze persé moet vermijden. Over het algemeen zijn genoeg vezels belangrijk (wel langzaam ophogen anders kunnen de klachten in het begin verergeren), veel drinken, beweging, een ontbijt en regelmatig eten en genoeg vet eten (dan bedoel ik niet fastfood enzo, je kunt ook gewoon voor gezonde vetten kiezen natuurlijk). Je hebt ook nog pre- en probiotica maar daar is de werking nog onvoldoende van bewezen, dit kun je eventueel individueel uittesten samen met de diëtist. Zij is ervoor om samen met jullie te kijken hoe zulke tips het best passen in haar voedingspatroon zoals ze dat nu gewend is, dus door middel van kleine aanpassingen en niet ineens een totaal ander voedingspatroon. Ik hoop dat het snel beter gaat, heel veel succes!!
daphne
Wat een goed artikel zeg. Ik heb er zelfs helaas ook last van. Een warme kruik en plat liggen werkt het beste. Helaas nog niet uitgevonden welke voeding waar ik last van krijg.
Balance your Health
daphneWat vervelend dat je er zo’n last van hebt! Heb je al eens een voedingsdagboek inclusief klachten bijgehouden om evt. een patroon te herkennen?
Alojamiento web
Vaak zijn het de kleine voedingsgewoontes die in eerste instantie gezond lijken, maar bij PDS juist voor extra klachten zorgen. Daarbij is er ook veel tegenstrijdige informatie te vinden over de behandeling van een prikkelbare darm.
Tanja
Leuk artikel. Ik ben in het Martini ziekenhuis ook naar huis gestuurd met de diagnose pds. Gelukkig zei de dokter in kwestie niet, ‘leer er maar mee leven’. Hij wees me op het fodmap dieet. Dat was ook even puzzelen. Mocht ik erond niet zelf uitkomen mocht ik hem weer bellen en zou hij een diëtist aanwijzen die er veel mee van doen had. Het ging lange tijd redelijk goed tot na mijn bevalling(keizersnee), het was eroer dan ooit. Ik kon niet eens meer zitten van de pijn. Ik wilde eigenlijk geen chemische medicatie dus ben aan het googlen geslagen. Daar kwam ik op calcium magnesium gebrek. Sinds ik dat dagelijks slik isom het probleem nagenoeg over en hoef ik bijna niet op mijn eten te letten. Ik kan weer boerenkool eten! Dit wilde ik toch even delen, wie weet heeft nog iemand er baat bij.