Suikers in fruit, hoe zit dat nu eigenlijk?

Ik krijg steeds vaker te horen: “Fruit? Dat zit toch bomvol suiker? Dat probeer ik juist te vermijden!” Zitter er echt zoveel suikers in fruit? Het leek me goed om wat dieper in te gaan op waarom ik vind dat vers fruit zeker thuishoort in het dagelijkse voedingspatroon. Waar het vandaan komt dat mensen “bang” zijn voor fruit? Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de hype een aantal jaren terug om alle koolhydraten te schrappen en het idee dat alle koolhydraten suikers zijn, en dus slecht zijn voor je lichaam.

Fruit = puur suiker?

Ik wil eerst even het statement: “fruit is alleen suiker” rechtzetten omdat het gewoon niet klopt. In vers fruit zit heel veel meer dan de “natuurlijke” suiker die in fruit zit. Er zit water in maar in fruit zitten ook andere belangrijke stoffen: vitaminen, mineralen, vezels en de zogenaamde fytonutriënten (deze komen van nature voor in planten en hebben verschillende voordelen voor het lichaam).

Waar anders kun je nog zo’n “pakket” zoals dit krijgen voor ongeveer 75 kcal per stuk fruit?

Het idee dat fruit ‘vol met koolhydraten zit’ of een ‘suikerbom’ is moet je juist in perspectief zien. Het is waar dat wanneer je fruit eet, het grootste deel van de kilocalorieën die je binnenkrijgt bestaat uit koolhydraten. Meestal in de vorm van fructose (de natuurlijke suiker in fruit). Dat het grootste deel uit koolhydraten bestaat is niet alleen in fruit maar in alle plantaardige voeding. Het grootste gedeelte komt van koolhydraten (en dat wil niet alleen zeggen dat het natuurlijke suikers zijn, maar ook gezond zetmeel en structurele elementen zoals cellulose, die vezels bevatten). Als je groenten eet is ook het grootste deel van de kcal afkomstig uit koolhydraten maar je hoort geen mensen klagen dat groenten ‘vol met koolhydraten’ zitten.

Voordat je een stempel drukt op voedingsmiddelen zoals: volgeladen met suiker, of heel veel koolhydraten, is het goed niet alleen te kijken naar de hoeveelheid suiker of koolhydraten die je eet maar ook naar de vorm van koolhydraten. Er is namelijk een groot verschil tussen de natuurlijke voedingswaarde van koolhydraten zoals deze voorkomt in fruit en andere plantaardige voedingsmiddelen – de suikers, zetmeel en vezels – en wat er zit (of liever gezegd, wat er niet zit) in alle “lege” calorieën die we binnenkrijgen van toegevoegde suikers die onzichtbaar aanwezig zijn in bijna alles.. van brownies tot barbecue saus.

Suiker in perspectief geplaatst

Als je nu naar één stuk fruit kijkt, hoeveel suiker zit er dan in? Een gemiddelde sinaasappel bevat ongeveer 12 gram natuurlijke suiker (ongeveer 3 suikerklontjes) en een bekertje aardbeien bevat maar 7 gram – dat is minder dan twee suikerklontjes. En aan de andere kant krijg je ook 3 gram vezels binnen, de dagelijkse hoeveelheid vitamine C, gezonde antioxidanten en wat foliumzuur en kalium tot slot – en het kost je in totaal maar 50 of 60 kcal. “Alleen suiker”? Ik dacht het niet.

Stel je voor, 200 ml cola bevat ongeveer 225 kcal en, nutteloos om nog te benadrukken, geeft je geen antioxidanten, vitaminen, mineralen of vezels. Wat je opdrinkt is koolzuurhoudend water, misschien wat toegevoegde kleur- en smaakstoffen en ongeveer 60 gram toegevoegde suikers – ongeveer 15 suikerklontjes.

Dat noem ik pas “een suikerbom”!

Leave a Comment