Basisverzekering, aanvullende verzekering, eigen risico? Het is soms best lastig allemaal en ik krijg er in mijn praktijk veel vragen over. Vandaar een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar en een uitleg van de basisverzekering.
Hoe zit het met de basisverzekering?
De vergoeding voor dieetadvisering in de basisverzekering is ongewijzigd. De begeleiding van de diëtist is dus ook in 2016 opgenomen in de basisverzekering. Vanuit deze basisverzekering heb je recht op 3 uur (180 euro) dieetadvisering wat bij mijn praktijk overeenkomt met ongeveer 4-7 consulten. Naast de tijd tijdens de consulten (directe tijd) wordt er ook indirecte tijd gerekend voor bijvoorbeeld dossierhuishouding, het rapporteren/overleggen met de verwijzende (huis)arts en de uitwerking van je dieetadvies. Het wettelijk verplichte eigen risico voor zorg vanuit de basisverzekering is voor 2016 vastgesteld op een maximaal bedrag van 385 euro per jaar. De dieetadvisering vanuit de basisverzekering valt dus ook onder het eigen risico. Heb je het eigen risico al verbruikt? Dat wil zeggen dat je de 3 uur dieetadvisering dus helemaal vergoed krijgt. Of heb je bijvoorbeeld 325 euro van je eigen risico verbruikt bij de start van de dieetbehandeling? Dan ontvang je nog een nota van je verzekering voor de openstaande 60 euro. De overige twee uur (120 euro) krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen premie voor de basisverzekering en ook geen eigen risico. Je krijgt de 3 uur dus altijd volledig vergoed.
Vergoeding basisverzekering dieetadvisering 2016
Dan nu de aanvullende verzekering
Als de 3 uur dieetadvisering vanuit de basisverzekering verbruikt zijn, kan het zijn dat je extra uren vergoed krijgt vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding hangt af van je zorgverzekeraar en je aanvullend pakket. Via dit vergoedingenoverzicht van Moneyview kun je de vergoedingen zien. Je kunt ook je polis nakijken of neem contact op met je zorgverzekeraar voor je persoonlijke situatie. Voor de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.
Ik heb met alle zorgverzekeraars een contract waarin de uurtarieven (per kwartier) door de verzekeraar zijn vastgesteld. De declaraties gaan rechtstreeks naar de verzekeraar, van mij ontvang je dus geen factuur! Blijkt dat je eigen risico nog niet verbruikt is dan ontvang je een nota van je zorgverzekering.
Heb je een verwijsbrief van je (huis)arts nodig?
Sinds 2011 kun je zonder verwijzing naar de diëtist. Je krijgt dan een screeningsgesprek, waarna ik kijk of we kunnen starten met de dieetadvisering of dat je beter eerst contact op kunt nemen met de arts. In principe kunnen we dus gewoon een afspraak inplannen. Toch raad ik wel aan om een verwijsbrief te halen omdat we dan meteen alle gegevens compleet hebben en goed kunnen starten. Vaak hoef je hiervoor ook alleen maar even telefonisch contact op te nemen met je huisarts en kun je de verwijsbrief ophalen. Ben je verzekerd bij CZ, Ohra of Delta Lloyd? Dan heb je wel verplicht een verwijsbrief nodig om de consulten vergoed te krijgen. Kijk voor de voorwaarden even in je polis.
Wil je door mij begeleid worden of heb je een vraag?
Vul gerust even het formulier hieronder in. Dan neem ik contact met je op om een afspraak in te plannen, meer uitleg te geven of je vraag te beantwoorden 😀
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Wist jij al hoe het precies zat met de verzekering en vergoedingen?
The Comments
Marjon
Wat een super goede uitleg zeg!
Dankzij deze uitleg is mij veel helder geworden.
Liefs xx