Waarom ik het woord diëten verschrikkelijk vind

AfvallenLaat ik even meteen duidelijk maken dat ik het woord diëten verschrikkelijk vind in de setting van het afvallen (zonder medische noodzaak). Wat de ‘echte’ betekenis van het woord is lees je verderop in het artikel.

Ik zal het even toelichten. Alleen al om het woord: diëten, ik weet niet precies wat het is. Het komt zo negatief over. Alsof je iets totaal fout doet en een heel streng programma moet gaan volgen om je zo nog te redden. Ben ik de enige of hebben jullie ook zo’n negatieve gedachte bij dat woord?

Daarnaast vind ik de gedachte erachter in deze setting verkeerd. Wil je iets aan je gewicht doen dan zal je toch echt iets moeten aanpassen in je lifestyle (voeding, beweging, ontspanning). Hoe je dit bereikt? Door dicht bij jezelf te blijven en kleine aanpassingen te maken. Waarom? Omdat de sleutel tot succes ligt in gedragsverandering. En niet in een dieet wat je van internet plukt. Wanneer je ermee stopt is de kans groot dat je terugvalt in je oude gewoontes met als gevolg dat het gewicht er zo weer aan zit (plus vaak nog wat extra’s). Omdat je niks verandert aan je gedrag. Je volgt een schema wat iedereen anders ook volgt en vaak is dit 180 graden de andere kant op van wat je op dat moment zelf gewend bent. Mijn mening is dat deze diëten vaak qua samenstelling niet eens zo slecht zijn (even los van de echte crashdiëten), in tegenstelling, er zitten prima schema’s tussen. Maar… Ik vind dat voeding heel individueel is. Het moet passen bij wat JIJ nu doet en dan kan het eigenlijk niet dat je buurvrouw precies hetzelfde doet als wat jij doet. Volgen jullie me nog?

Dus… Wat ik in mijn praktijk doe als ik iemand begeleid is dus niet (wat veel mensen denken) met het vingertje wijzen. In tegendeel: we focussen juist op die gedragsverandering! Kleine aanpassingen die we samen bespreken en waarna we samen kijken waar we op gaan letten de komende tijd. In samenspraak dus! Daarnaast loop je vaak tegen praktische dingen aan, die we doorlopen en kijken hoe we deze kunnen oplossen. Ik ben dus liever een coach in plaats van iemand die wel even zegt hoe je het beste resultaat haalt. Zo groei je langzaamaan naar een gezonde lifestyle en… Als je je doel behaald hebt heb je één heel groot voordeel: je ‘dieet’ voelt niet meer als een dieet maar gewoon als je voedingspatroon wat je uiteindelijk zelf kunt onderhouden zonder mijn hulp. Hoe mooi is dat?! Dat is gedragsverandering en lange termijn resultaat (en denken). Daarom heb ik het liever over het aanpassen van je lifestyle dan over het volgen van een dieet. Eens?

Wat betekent het woord diëten echt?

Volgens het zakwoordenboek der geneeskunde betekent het woord dieet:

Voeding die om medische redenen afwijkt van ‘normale’ voeding

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan voeding bij een te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk, een voedselallergie of voedselintolerantie, reumatische ziekten, kanker, nierziekten maar ook obesitas wat dit is een medische aandoening. Dus het woord dieet, niks mis mee, ik heb er dagelijks mee te maken in mijn praktijk! Nogmaals ik doel dus echt op de term bij iemand die geen medische achtergrond of aandoening heeft en voor zichzelf graag wat kilo’s zou willen afvallen.

Bron: Coëlho. Zakwoordenboek der Geneeskunde (2009).

 

Leave a Comment

The Comments

  • Angela | Great Body & Skin
    3 juni 2015

    Mooi artikel weer. Ik schrijf ook in het Engels en gebruik daar het woord ‘diet’ wel, maar dat heeft dan een andere betekenis (being on a diet vs. my diet).