
Een paar weken geleden gingen we bij vrienden eten en aten we kruidige couscous met groenten, kip en tzatziki. Zo lekker…
IngrediΓ«nten
Voor 4 personen
Couscous
- 1 mok (300 gram) couscous
- 2 paprika’s, verschillende kleuren
- 1 verse rode Spaanse peper
- 4 lente-uitjes
- 1/2 bosje verse dille
- 200 gram gedopte erwten, rauw of diepvries
- 1 kleine handvol zwarte olijven (met pit)
- 2 eetlepels extra vierge-olijfolie
- 40 gram feta
Kip
- 2 kipfilets van 200 gram elk, zonder vel
- 1 volle theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gemalen piment
- 1 citroen
- Olijfolie
Tzatziki
- 1/2 komkommer
- 250 gram magere yoghurt
- 1/2 citroen
- 1/2 bosje verse munt
Doe 1 mok couscous en 2 mokken kokend water met een snufje zout in een kom en dek hem af. Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier en hussel ze met peper, zout, oregano, piment en fijn geraspte citroenschil door elkaar. Vouw het papier over de filets heen en sla ze plat met een deegroller (kun je meteen mooi je agressie kwijt) tot een dikte van 1,5 cm. Leg ze met 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan, keer ze na 3 tot 4 minuten om en bak ze goudbruin en gaar.
Rasp de komkommer op de grove kant van een blokrasp. Strooi er een flinke snuf zout op en knijp er met schone handen (wel zo lekker…) zo veel mogelijk vocht uit. Doe de pulp met de yoghurt, het sap van 1/2 citroen en een snuf peper in een kom, hak de bovenste helft van het bosje munt fijn en roer het door de tzatziki. Verwijder de steeltjes en zaadjes uit de paprika’s en de Spaanse peper en hak ze samen met de schoongemaakte lente-uitjes en dille fijn in de keukenmachine. Strooi ze op een grote schaal of een groot bord.
Doe de erwten bij de groenten (blancheer diepvrieserwten eerst een paar minuten in kokend water), verwijder de pitten uit de olijven en strooi ze er in stukjes over en besprenkel het geheel met het sap van de geraspte citroen en de extra vierge olijfolie. Schep de boel een beetje om, strooi er de couscous over, hussel alles door elkaar en voeg naar maak peper en zout toe. Leg de gebakken kipfilets op een plank, snijd ze in reepjes en leg ze op de couscous. Verkruimel er de feta over en serveer de tzatziki er in een kommetje bij.
Dit is echt een aanrader!