Wat is een vegetariër? Wat eet een vegetariër nu wel en niet? Een vegetariër eet in principe geen producten van gedode dieren: geen vlees (ook geen gevogelte), geen vis, schaaldieren en insecten en ook geen producten waarin deze voedingsmiddelen zijn verwerkt. Zoals kaas, kwark en gelatine. Veel vegetariërs leggen de nadruk op vlees en vis en letten minder op kaas en gelatine. Ook zijn er vegetariërs die alleen geen vlees eten, wel vis. Deze worden vaker semi-vegetariërs genoemd. Daarnaast heb je nog veganisten. Zij eten geen vlees, vis en dierlijke producten zoals zuivel, eieren en honing bijvoorbeeld. Vaak gebruiken ze ook geen leer en wol.
Waarom kiest iemand ervoor om vegetariër te worden? Vaak heeft dit een ethische of religieuze oorsprong. Of vanwege gezondheidsredenen.
Stel je laat het vlees weg, hoe kun je dit dan vervangen zodat je lichaam toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? In vlees zitten veel eiwitten, B-vitamines (vitamine B1 en vitamine B12) en ijzer. Het is belangrijk dat je deze wel op een andere manier binnenkrijgt om tekorten te voorkomen.
IJzer zit in sommige vleesvervangers (check het etiket even of het is toegevoegd), noten, groente, aardappelen, volkorenbrood en ontbijtgranen. IJzer zorgt voor het vervoer van zuurstof in het bloed.
Vitamine B12 zit in zuivel en het is aan sommige vleesvervangers toegevoegd. Het komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, zuivel, ei en vis. Veganisten kunnen B12 binnenkrijgen door supplementen. Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel.
Vaak zijn vitamine A en D toegevoegd aan: halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Ze zorgen voor een goed zicht en sterke botten.
Omega-3 vetzuren zitten in omega-3 capsules en soms is omega-3 aan margarines en aan eieren toegevoegd. Er zijn ook vegetarische capsules verkrijgbaar. Omega 3 vetzuren verkleinen de kans op hart- en vaatziekten.
Wat zijn nu goede vervangers als je vegetarisch eet?
- Eieren
- Noten, pinda’s en pitten
- Peulvruchten
- Soja
- Tahin, hummus en falafel
- Tempé
- Tahoe
- Goodbite (merknaam)
- Tivall (merknaam)
- Valess (merknaam)
- Vegetarische Slager/Vleeschmakers (merknaam)
- Vivera (merknaam)
Eet daarnaast voldoende van de volgende voedingsmiddelen:
- Volkorenbrood
- Ontbijtgranen
- Aardappelen
- Groente (vooral groene groente en peulvruchten)
- Zuivel of goede vervangers (met calcium en vitamine B12)
- Halvarine of margarine, vloeibare bak- en braadproducten
- Eventueel visoliecapsules
Ook belangrijk om te weten: wat zijn geen goede vleesvervangers?
- Kaas bevat niet genoeg ijzer en vaak juist veel verzadigd vet.
- Seitan is geen volwaardige vleesvervanger omdat het geen B-vitamines bevat. Het bevat wel ijzer.
- Quorn bevat weinig ijzer.
- Aan producten van Healthy Planet en Vetara (merknamen) zijn geen B12 of ijzer toegevoegd.
Kennen jullie iemand die vegetarisch eet? Heb je nog handige tips?