Het barbecue seizoen is weer begonnen. Vaak heb je wekelijks wel een barbecue, lekker… maar hoe combineer je dat als je ook wilt gaan voor een summer body? Kan dat überhaupt? Ja hoor, heb ik zelf ook gedaan. Voor diegene die op mijn Facebook hebben gekeken weten waar ik het over heb. Hoe overleef ik een barbecue? Tijdens het barbecueën kun je keuzes maken en dat wil echt niet zeggen dat je niet kunt genieten. Je bepaalt uiteraard zelf wat je hiermee doet. Hieronder een aantal makkelijke tips die al een groot verschil kunnen maken.
- Neem voordat je met de barbecue begint nog een gezond tussendoortje zoals bijvoorbeeld yoghurt (met fruit). Vaak duurt het namelijk wel even voordat het eerste vlees klaar is en ondertussen zijn er al vaak heel wat stokbroodjes met kruidenboter verdwenen… Bij mij in elk geval wel. Door nog een tussendoortje te nemen heb ik minder honger en hierdoor kan ik het makkelijker bij 1-2 stokbroodjes houden in plaats van een heel mandje (ja echt, als iemand me rustig mijn gang laat gaan zijn ze op)
- Qua vlees kun je natuurlijk kiezen voor wat magerder vlees zoals varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecôte, runderlapjes, kipfilet en natuurlijk kalkoenfilet. Tip: marineer het vlees van tevoren dan hoef je minder of misschien wel helemaal geen (vette) saus te gebruiken. Kijk dat je vetrandjes wegsnijd (die vind ik zelf ook gewoon echt vies, zo’n “kwiebel”) en deel grote stukken vlees met iemand anders zodat je toch verschillende stukjes vlees kunt eten in plaats van één mega grote bieflap. Vlees dat al bewerkt is zoals gehaktballetjes, hamburgers, braadworsten en hotdogs bevatten vaak onnodig veel vet, zonde! Je kunt natuurlijk wel zelf hamburgers maken van mager rundergehakt.
- Hou je van vis? Ga dan eens voor een vispannetje! Echt een aanrader, en dan bedoel ik geen kibbeling hè mensen. Wel gewoon kabeljauw, garnaaltjes, zalm enzo met wat kruiden erover. Wat groenten erbij, ook lekker! Doe alles in de zilverfolie, vouw het potje dicht en op de barbecue, zo simpel maar zo lekker!
- Neem veel groente, je kunt er ook een spiesje van maken en kort meegrillen op de barbecue. Toch net weer even anders.
- Hebben jullie ook altijd alle salades met mayonaise? Eigenlijk heel jammer want daar kun je makkelijk omheen werken. Maak eens een saus op yoghurtbasis, echt wel lekker hoor! Of kies in elk geval voor halvanaise in plaats van mayonaise.
- Ga je toch voor de sausjes? Ook dan kun je keuzes maken! Over het algemeen zijn rode sauzen minder vet dan witte sauzen. Kies dus liever voor ketchup, curry en BBQsaus. Ook sauzen kun je zelf maken op yoghurtbasis (denk aan knoflooksaus en tzatziki)
- Last but not least: drink evengoed water! Wil je toch een glaasje wijn of een flesje bier? Wissel dit dan af met water.
Dit zijn natuurlijk maar wat tips. Het wil niet zeggen dat je nu heel streng moet gaan opletten. Pik die dingen eruit waarvan je denkt dat ze bij je passen. Je hoeft zeker niet alles te laten, het gaat om de balans. Een ding wat je zeker niet moet laten is: Enjoy your barbecue!
Letten jullie ergens op als je gaat barbecueën? Heb jij nog een ultieme tip?