Het recept van de Koreaanse roerbakrijst hadden jullie nog van me tegoed. Het is alweer een tijd geleden dat ik dit recept maakte, maar dat ga ik binnenkort weer doen!
Ingrediënten (voor 4 personen)
Totale bereidingstijd: 40 minuten
- 1 mok (320 gram) zilverlies- of witte basmatirijst
- 200 gram gebraden borststuk (ik heb een varkenslapje gebruikt)
- 2 el BBQ-saus
- 2 el hete chilisaus
- Zoutarme sojasaus
- 2 el sesamzaad
- 2 tenen knoflook
- 1 verse rode Spaanse peper
- 150 gram champignons
- Sesamolie
- 1/2 savooiekool
- 5 grote eieren
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten water. Snij het vlees in grote stukken en meng ze in een kom met de BBQ-saus, chilisaus en 1 eetlepel sojasaus door elkaar. Zet opzij.
Rooster de sesamzaadjes 1 minuut in een grote, ondiepe pan op matig vuur, kieper ze in een kommetje, zet ze opzij en hou de pan bij de hand. Pel ongeveer 5 minuten voordat de rijst klaar is de tenen knoflook, snijd ze in plakjes, snijd de Spaanse peper in ringetjes en bak ze samen met de champignons en 2 eetlepels olie 2 minuten in de grote pan op het vuur. Doe er het vlees en de marinade bij en glaceer de stukjes terwijl je de kool snippert (gooi de kern weg). Doe er wanneer het vlees sticky en goudbruin is de kool bij, schep ze regelmatig om en laat ze 4-5 minuten bakken, of tot ze geslonken zijn.
Giet de rijst af, doe hem met een scheutje sojasaus in de pan, breek er een ei bij en roer heel goed. Draai het vuur laag en druk de rijst rondom stevig aan zodat de korrels lekkere krokante randjes krijgen, terwijl je de andere eieren pocheert (ik heb ze gewoon gebakken). Veeg de pan waarin je de rijst gekookt hebt schoon en pocheer de eieren 2-4 minuten in zacht kokend water, afhankelijk van hoe je ze graag hebt. Serveer de rijst rechtstreeks uit de pan en leg er de gepocheerde eieren op. Prik de eieren door, strooi er de geroosterde sesamzaadjes over en sprenkel er wat hete chilisaus over… als je durft!
Succes en smakelijk! Laat je me even weten wat je ervan vond?