Tijd voor weer een recept! De vorige keer had ik kikkererwtensalade gemaakt, toevallig blijven we nu in de kikkererwtensfeer π
De laatste tijd eet ik veel humus, maar deze kocht ik vaak kant-en-klaar in de winkel. Het leek me ook leuk (en gezond) om deze eens zelf te maken, dus ik ben de keuken ingedoken en heb wat geΓ«xperimenteerd. Uiteindelijk een humus gemaakt en het was echt zo easy om te doen! Hieronder vinden jullie het recept.
IngrediΓ«nten
– 5 eetlepels sesamzaad
– 2 teentjes knoflook (dit was voor mij te veel, vorige keer gebruik ik maximaal 1 teentje knoflook)
– 200 gram kikkererwten + 2-3 eetlepels vocht uit blikje
– 1 eetlepel yoghurt
– 1 eetlepel olijfolie
– 3 eetlepels citroensap
– 1 mespunt suiker
– 1 mespunt cayennepeper
– peper en zout
– 1 mespunt paprikapoeder
– 1 eetlepel peterselie
(- 2 eetlepels tahin/sesampasta. Deze heb ik zelf nog toegevoegd, persoonlijk vond ik de smaak dan wat zachter)
Zo maak je het
Rooster de sesamzaadjes 2 minuten, halveer 2 teentjes knoflook. Pureer 200 gram kikkererwten met 2-3 eetlepels vocht uit het blikje, de sesamzaadjes, knoflook, 1 eetlepel yoghurt en 1 eetlepel olijfolie. Voeg daarna 3 eetlepels citroensap toe en pureer nog een keer kort. Breng de humus op smaak met 1 mespunt suiker, 1 mespunt cayennepeper en wat peper en zout.
Doe alles is een kom en voeg 1 mespunt paprikapoeder toe en 1 eetlepel fijngesneden peterselie. Strooi deze over de humus heen en klaar is kees!
Ik vond het erg naar knoflook smaken, ik vind knoflook lekker maar het moet niet overheersen, dat was nu wel het geval dus de volgende keer maximaal 1 teentje knoflook als ik dit klaarmaak ;). Ik heb tijdens het pureren ook nog 2 eetlepels tahin/sesampasta toegevoegd, persoonlijk vond ik dit lekkerder (iets mildere smaak). Zie hieronder het resultaat.
Ik vind humus erg lekker als dip bij groenten zoals wortel, paprika en komkommer bijvoorbeeld. Ik eet dit zelf vaker als tussendoortje π